Wijsheid

“Wijsheid

Wijs is anders dan geleerd.

Nee… geleerd is niet verkeerd

Maar wijs, dat is heel and’re koek

Minder hersens… minder boek

Wijsheid is voor ’t grootste part

Iets meer denken met het hart.

Toon Hermans

Uit ‘Wijs is anders dan geleerd zijn mooiste levenswijsheden’ Uitgeverij Lannoo

Bedankt Toon Hermans zaliger. Ik las dit stukje deze morgen en wilde toch even delen met jullie dat ook deze grote meneer al praat over DVD. (Denken, Voelen, Doen)

Voelen noemt hij dus denken met het hart.

En dat is nu net zo uniek aan coaching.  Een coach nodigt je uit om zelf te zoeken, met al het potentieel dat in je zit, naar een andere aanpak.

Al heel vaak heb ik gehoord dat het niet vanzelfsprekend is om het denken uit te schakelen. En de openheid gebiedt mij toe te geven dat ik er ook heel vaak mee worstel om het denken uit te schakelen.

Door nu te lezen dat denken met het hart ook kan, geeft mij dat alvast een volledig ander perspectief.

Ik kan dus bewust aan de slag met het mij eigen maken van minder rationeel denken. Om te geraken bij meer ‘denken-met-het-hart’ zal ik oefenen.

Mijn denken (interne dialogen met minder constructieve vragen aan mezelf die meestal beginnen met waarom) is een patroon.

In veel coachingsessies komen er bewust gewoontes aan de oppervlakte die we samen exploreren met het doel ze te hervormen, om te vormen, kenteren, rechtzetten of tout court in orde te zetten.

Daarom is een geheugensteuntje – ook wel verankering genoemd – handig. Koppel de uitdaging aan iets wat je bij je hebt: je telefoon, je horloge, of een balpen bijvoorbeeld. Elke keer je het voorwerp ziet, denk aan je voornemen om je gedrag aan te passen.  In mijn voorbeeld dus evolueren naar denken-met-hart.

Want coaching is een uitdaging … met als voornaamste doel het implementeren van een bestendige, duurzame perceptieverruiming.

Wil je meer weten hierover?

Neem vrijblijvend contact en we stappen met graagte in de ontdekking.