KPI

Key Performance Indicators

We horen er dagelijks over.  In school, op het werk en sommigen onder ons durven het ook meenemen naar huis …

Laat me even duidelijk stellen dat ik toch door middel van mijn blog gewoon duidelijk wil maken hoe nuttig en resultaatgericht coaching is.

Eerder schreef ik al dat zinvol leven (en een coach helpt je absoluut op weg) beter is dan gewoon genieten.

Nu wil ik je uitnodingen om eens voor je zelf na te gaan waar jouw KPI voor staat.

Ook voor Key Performance Indicator !  Fijn, hoe helpt dit meetinstrument je om welk resultaat te behalen?  In welke context wil je dit inzetten?  Waar?  Met wie? Wanneer?

Of is het Keep People Informed ! Welke risico’s kan dit met zich meebrengen?  Welk effect heeft jouw huidige manier  van communiceren op jouw omgeving?

Of is het Keep People Involved, Interested of Inspired?

Get people inspired, interested en involved!  Dat is waar het voor mij persoonlijk om gaat in coachingssessies.

Piekeren (en dan zijn we aan het denken) over je gezondheid of die van je geliefden, boos zijn op het weer of de file, … het is zinloos maar we doen het allemaal in meer of mindere mate.  En daarmee zitten we onszelf flink in de weg.  Volgens het stoïcisme, een 2300 jaar oude levensfilosofie, is je uitsluitend druk maken over dingen waarop je invloed hebt dé weg naar een goed een gelukkig leven.

De persoonlijke ontwikkelingsexpert Stephen Covey legde naar mijn gevoel hier de basis hiervoor vast in zijn ‘Cirkel van invloed’. 

De binnenste ring is de cirkel van controle.  Daarin staat alles waarover we direct de controle hebben.  Denk aan zelfzorg, hoe we onze tijd besteden maar ook : onze gedachten.

Leven als een stoïcijn betekent dus dat je je steeds afvraagt : kan ik hier iets aan doen en wil ik dat? Is het antwoord twee keer ‘ja’, dan is het tijd voor actie. De rest laat je zoveel mogelijk los.  Het vergt wat oefening maar scheelt ontzettend veel stress. 

En kijken naar kunst kan helpen om in deze oefening te gaan.

Kunstenaar Luc Martinsen Titel : De eenzame schoenmaker https://art-line.be/exposities/luc-martinsen/

Loslaten? Onlangst vertelde ik aan iemand die mij zeer dierbaar is dat ik onmogelijk kan loslaten!  Want als je iets loslaat dan laat je het vallen met risico op schade. 

Laten we van loslaten naar toelaten evolueren.

Evolueren is een ander woord voor veranderen en om de eerste stappen naar verandering te bespreken, bied ik je graag een koffie aan!  Welkom.